Абонамент 2024

Под това мото в сърцето на Граово, Перник, се проведе фолклорен концерт, част от станалата вече традиционна изява с над 20-годишна традиция. Участници в нея са били както именити певци и инструменталисти, така и млади таланти.
В новия сезон по традиция се изявяват музикантите от оркестър „Граовска младост” при Общински комплекс “Дворец на културата”, Перник с ръководител Венцислав Андонов. Гост-солист бе народната певица Веселена Делийска, която представи песни от първия си самостоятелен албум „ Витошко момиче”.
Веселена Делийска изпълнява шопски народни песни. Израстнала е в село Мърчаево в музикално семейство. Това определя и любовта й към тези потесни, които издирва и изпълнява до днес. Като малка свири на пиано. Така започват първите й музикални изяви, а по-късно започва да се занимава и с народно пеене. Ученичка е на народната певица Калинка Згурова.

Веселена е солист на оркестъра на БНР и осъществява записи за архива на радиото. Носител е на различни награди, една от които е първото място и златен медал в конкурса „Орфеева дарба”, специална награда за песен находка в БНР.

Тя с любов търси и популяризира автентични и неизвестни фолклорни песни, каквито бяха представени на концерта. От 2017 г. на музикалния пазар може да се намери първият й самостоятелен албум „Витошко момиче”, който включва 10 песни. Обработките са направени от Валентин Янков, Венцислав Анодонов и Петър Петров. Записите са в съпровод на оркестър “Цветница”, с ръководител Валентин Янков. Албумът „Витошко момиче” е посветен на всички, които продължват да търсят изворен фолклор и да оставят своя принос и следа във времето. Може да се поръча на телефон 0700 20 123 от магазина на Фоклор ТВ на цена 12 лв. с включена доставка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *