Абонамент 2024

С всяка изминала година  фестивалът набира все повече привърженици и популярност. Миналата година участниците са били 7300.

Вече валят заявки от чуждестранни групи. До момента са заявили участие маскарадни групи от Сардиния, Португалия, Русия, Македония, Белград, Сърбия, Гърция.

Темата на научната конференция ще бъде „Делниците и маските“. 

Международният фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски.


Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент  е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина. 

Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. 
Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали. Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина, идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *