Абонамент 2024

Кристиян Кашкин е на 27 години. Работил е в сферата на застраховането. Работил е в Катар, но е избрал да развива бизнес у нас. Разговаряме за предстоящия форум „Младост“, организиран от фирмата на г-н Кашкин – “Сити Ивентс”. Форумът е с вход свободен, след регистрация. Посветен е на зелените политики и пространства; чистия въздух и околната среда;
тенденциите и иновативните практики за развитие на инфраструктурата; паркирането и трафика в район „Младост“ и София; развитието на бизнеса. 

Към кого е насочен форум „Младост“?
– Към гражданите – с полезни съвети и добри практики в градските политики. Осъществява се с подкрепата на столичната община Младост и на събитието ще има предложения за решаване на проблемите в района. Значителна част от бизнеса на София е в района, много сериозни проблеми са паркирането и презастрояването, липсата на инфраструктура.
Кой ще „спечели“ от събитието?
Гражданите и обществото като цяло, също жителите на район Младост. На форума ще присъства кмета на района – арх. Румен Русев. Всеки, който присъства и желае може да му зададе въпрос, който го вълнува.
Вие сте привърженик на зелените политики. Как могат да се реализират те в градска среда?
– Форумът предлага възможност представителите на неправителствените организации, на гражданското общество и на цяла София да се запознаят с добрите практики. Можем да направим града по-добро и по-чисто място за живеене и бизнес. Например, биоградините имат своето място в живота ни, в частност и в район Младост. Екологичните плодове и зеленчуци в градска среда и чистата природа са бъдещето, като успоредно с това се развива бизнесът.
Вашата фирма започва да развива аквапонично земеделие. Какво представлява то?
Системата за аквапонично земеделие може да се инсталира на покрива, в стая, в мазе. Производството е екологично. Системата включва резервоар, в който се отглежда рибата, а растенията се хранят от веществата, отделяни от рибите. Реално аквапониката е естествена среда за отглеждане на растения.
Кога и къде се ражда идеята за такъв тип земеделие?
– В края на 70-е и началото на 80-е години на американските Виржински острови. Суровата природа там не позволява развитието на стандартно земеделие. Разчита се на естествения цикъл между риби и растения. Хранителните вещества за растенията са отпадък от рибите и затова крайният продукт е качествен и екологично чист.
Вие как стигнахте до идеята за аквапониката?
– Преди няколко месеца моя близка роднина, която живее в САЩ, даде идеята. Тя направи връзката с единия съдружник на фирмата. И нещата тръгнаха. Става въпрос за иновативно производство, което е изключително важно за съвременното общество.

Какви са възможностите за финансиране?
– Инвестицията за стартиране на бизнеса е голяма. Еврофондовете не предлагат възможност за финансиране, но все пак има различни варианти. Нашата фирма разчита също на испанските и американските ни съдружници.

Какво бихте казали на българите и младите предприемачи в страната?
– Да мислят позитивно. Пожелавам им успех във всичко.


Форум “Младост” ще се проведе на 8 ноември 2018 г. (четвъртък), в Кепитъл Форт № 90, (Цариградско шосе, до магазин „Метро“), София. Форумът е с вход сволбоден, след регистрация на http://bit.ly/reg_forum_mladost.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *