Вторият брой на списание “Изживей България” представя голямата тема за виното. Връщаме се назад в миналото, за да видим как са го произвеждали нашите прадеди в годините след Освобождението и в началото на миналия век. Какво са правили винопроизводителите, че са се налагали на европейските пазари, гарантирали са качествен продукт и осигурявали поминък на цели региони. Без еврофондове и държавна намеса. Естествено свързваме винената тема и с туризма. Защото навсякъде по света винените маршрути привличат милиони туристи.

От този брой в списанието има своите страници нашият партньор Национален научен експедиционен отряд – ЮНЕСКО.

Ще ви срещнем със създателя на ансамбъл “Българе” Христо Димитров. Личност като него е невъзможно да бъде представена с няколко реда. Той самият обобщи всичко направено с изречението „Работя за България“.

Представяме ви българските училища в чужбина. Хората, живеещи от десетилетия в различни части на света, разказват как пазят българския дух и традиции. Как успяват да обединят институции и политици от всички партии, за да бъде признат изпитът по български език в САЩ за матуритетен и да  е валиден за кандидатстване в американски университети.

От страниците на списанието ще научите още за работата на един общински исторически музей – този в гр. Дупница. За екипа от ентусиасти, които преодоляват всякакви трудности, за да има музеят пълноценен живот. Една от последните инициативи е проект за възстановяване на местната шевица, спечелил финансиране от Национален фонд “Култура”.

Предлагаме ви модел за изделие, изработено с техниката фриволите. Една по-различна дантела, която навлиза сравнително късно по нашите земи.

И завършваме с курс по българска бродерия.

Приятна разходка в света на българското!

 

Последвай ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *