Абонамент 2024

На 8 ноември във Военния клуб в столицата ще се състои премиерата на документалната поредица „Нашите пълководци“.
Тя се състои от 10 късометражни филма с продължителност до 6 минути. Всеки един от тях e посветен на конкретна личност, която е участвала в петте войни в периода 1885 – 1945 г. – Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и двете световни войни.

Поредицата ще представи личностите, които не попадат под прожекторите, лицата на забравените пълководци, без които историята на България можеше да бъде различна.

Във фокуса на филмите са лицата на Олимпий Панов, Георги Вазов, Стилиян Ковачев, Данаил Николаев, Георги Тодоров, Димитър Добрев, Стефан Тошев, Георги Радков, Владимир Стойчев и Георги Векилски.

Как успява Данаил Николаев да си извоюва прозвището Патриарх на българската армия, кой е най-големият принос на Олимпий Панов за България и чий са думите „Тук ще умрем, но нито крачка назад. Тури ножа!“ – ще разберете от „Нашите пълководци“.

Първото издание на поредицата „Българско военно чудо“ е доказателство, че това е не само възможно, но и работи. „Българско военно чудо“ предизвика огромен интерес, както сред всички над 1500 ученици в страната, пред които беше представен проектът, така и в социалните мрежи. Над 1.5 милиона са гледанията на филмите от поредицата във Facebook, а над 400 000 души са я гледали в Youtube. Дискове с филмите от „Българско военно чудо“ бяха изпратени до над 120 училища в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *