Размер 38/39

Плетат се от българомохамеданите в Североизточна България. Практични са, защото се обуват и с елегантни ботуши, понеже се плетат от тънка вълнена прежда.

МАТЕРИАЛИ: 100 грама тънка бяла вълнена прежда, 5 бр. игли за плетене.

ИЗПОЛЗВАНИ ПЛЕТКИ: обикновен ластик – 1 л., 1 оп. бр. (повтарят се многократно); плете се в кръг, без да се обръщат иглите; ажурена (дупчеста плетка) – 1-ви ред: 1 л. бр. , 1 нам., 3 бр. се изплитат заедно лицево, 1 нам. (повтарят се многократно); 2-ри ред: всички бримки се плетат лицево. Плете се в кръг, без да се обръщат иглите. За ходилото и петата се използва лицева плетка.

ИЗРАБОТВАНЕ: На 4 игли се нанизва х 16 бр. (двойно започване с двоен конец) – общо 72 бр. Плетат се 8 р.=2 см ластик, след което се продължава с ажурената плетка. Плетат се 30 р.=8 см. Продължава се работа само с половината бримки, за да се изплете петата. Плетат се 20 реда лицева плетка върху 32 бр. – иглите се обръщат. След това се продължава работа само със средните 12 бр., а в двете страни остават х 10 бр. В края на всеки ред заедно с последната бр. се изплита една от 10-те бримки. Това се прави докато се изплетат 10-те бр. от двете страни. В края остават само 12-те средни бримки. От страничните ръбове на изплетените преди това 20 реда лицева плетка се изтеглят х 10 бр., които до изплитането на чорапа се плетат лицево. Продължава се с плетене в кръг – бримките от ходилото се плетат лицево, а тези от горната част на чорапа – ажурена плетка. След 50 р.=14 см се плетат лицево всички бримки и започва свиването за оформяне на предната част на чорапа (пръстите). През 1 р. се изплитат заедно лицево последната и предпоследната бримка там, където се срещат ходилото и горната част на чорапа. Това се повтаря докато останат х 6 бр. на игла. Останалите 24 бримки се зашиват.

Последвай ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *