Възстановка в „Акве Калиде“

В два поредни дни, на 15 и 16 септември, ТК „Акве Калиде“ отбеляза своя празник. Туристическият комплекс предложи на своите гости възможност да се докоснат до бита и да съпреживеят дните на предците ни, живели през средните векове.

Посетителите успяха да разгледат Средновековния лагер, построен и обитаван от членовете на Сдружение за средновековни възстановки „Чигот“ и НД „Традиция“ – Велико Търново.

Бе представена средновековната кухня на българите с демонстрация на приготвянето на автентични гозби по традиционен начин.

Музеят на открито с реплики на бойни оръжия, брони, дрехи и аксесоари бе отворен за всички. Лагеруващите в „АквеКалиде“ демонстрираха средновековни бойни оръжия и техники. Желаещите успяха да изпробват своите умения в стрелба с лък.

AquaeCalidae-79

Най-малките посетители се забавляваха с разнообразни игри, на които са си играли децата преди повече от 5 века. За големите пък в лагера бе отворена „средновековна пивница”, в която имаше дегустация на медовина.

„Чигот” е сдружение с нестопанска цел, чието име произлиза от старобългарската дума за мечоносец, елитен воин. Групата е сформирана през 2004 г. и се занимава с възстановки на облекло, бит и въоръжение от периода Второ Българско Царство (XII-XV в.) и периода на похода на Владислав Варненчик (1443-44 г.), с историческа фехтовка, възстановки на битки, лагери, изнасяне на лекции, беседи.

„НД „Традиция“ регионален клон Велико Търново се занимава със средновековна реконструкция от 2008 г. Организатор на Международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград“ . Основна дейност е експерименталната археология с насока периода на Второто Българско Царство (XII-XV в.) с акцент върху занаятите, кухнята и детските игри“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *